Rossz időt mondanak az esküvőnkre. Mit csináljak?

Minden menyasszony rémálma, hogy az esküvő reggelén esőfelhőkre ébred, különösen a szeptembertől novemberig tartó utószezonban.

De mit tehetsz, esős esküvő ellen és ha az előrejelzés szerint csapadék várható?

9 évnyi szabadtéri rendezvényszervezés alatt megacélosodott esőálló esküvői tippjeim következnek.


1. Időpontválasztás a matekos módszer szerint

Nem vicc, valamennyire tényleg ki lehet számítani fog-e esni aznap és ha igen mi várható, mikorra a dátumot kitűztétek. Matematikusok előnyben, hiszen két részfeladat közben is alkalmazhatják szuperkéőességeiket. Az egyik feladat az lesz, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadékintenzitás kalkulátorát használják. Itt az esküvői helyszínhez legközelebbi mérőállomás adataira lesz szükség 10 évre visszamenően.

Ha ez meg van, egy valószínűségszámításra lesz szükség, hogy mennyi az esélye, hogy aznap ugyanaz fog bekövetkezni, mint ami a tízéves átlag.

Ugye, nem ér annyit az egész. Következő pont.


2. Holdállás szerinti esküvői dátum

Egy 20. századi székely hagyomány szerint, ha a Hold alakja egy tálhoz hasonlít, az megtartja a vizet, tehát több lesz a csapadék. "Ha nagy az udvara, akkor eső várható, de hosszabb időre is következtetnek az állásából. A Jászságban azt tartják, újholdkor ha feláll a hegye, akkor abban a hónapban sok eső esik, ha lefele, akkor kevésre lehet számítani" - Balassa Iván és Ortutay Gyula Magyar néprajz című művében legalábbis így foglalták össze.


3. Ha már túl vagytok az időpontfoglaláson

Ha túl későn jutottál ide, hogy az első két megnyugtató és tutibiztos tippem segítsen nektek, akkor csak egy dolog maradt: Szét idegesíted magad és a családod, és még a párodat is addig stresszeled, hogy már egyikőtök sem alszik pár napja.

Ez a biztos recept az eső elkerülésére, sőt, napsütést garantál. Mint minden biztos módszernek, ennek is ára van: Az esküvőtökön mindketten nagyon fáradtak lesztek, és már este 8-kor haza küldenétek a násznépet.


4. Nem, hagyd az első hármat!

Maximálisan megértem minden aggodalmatokat, borzasztó érzés, ha valamire hosszú idő óta készülsz, és az időjárás szab gátat a felhőtlen örömnek. De el kell fogadni és meg kell érteni, hogy sajnos nem tehetünk ellene semmit.

Ha teljes mértékben szabadtéri esküvőt terveztek, és nagyon erősen fennáll a veszélye a tömeges elázásnak (azaz az esküvő előtti 3. napon is még nagy valószínűséggel jósolnak jelentős csapadékot), akkor feltétlenül béreljetek sátrat vagy ponyvát! Ezt nem kell hónapokra előre lekötni, vészhelyzet esetére tartsátok észben. Nincs értelme 2 héttel az esküvő előtt már a köpönyeg.hu-t pörgetni, felesleges stressz forrás.

A hibrid-helyszínek esetében, ahol kinti-benti lehetőség is van, csak addig és akkor zavar a rossz idő, ha a páros fotók is aznap készülnek. A vacsora és mulatság ilyenkor rendszerint bent zajlik, a vendégek fogadása és a polgári szertartás jellemzően kint. Ha rossz időt jósolnak arról fognak tudni a helyszínen, de szólj nekik Te is, hogy készüljetek arra az esetre, hogy ha lóg az eső lába, bent lesz tartva minden.

Ha a páros esküvői fotózást is aznapra terveztétek, amikorra rossz időt jósolnak, az esküvő utánra nézzetek ki egy B tervet, úgynevezett esőnapot, nem dől össze a világ, ha másnap készülnek a képeitek, de nem biztos, hogy rossz időben jó képek születnének.

Ha a forgatókönyv módosul eső miatt (pl.: kimarad a programból valami), akkor azt feltétlenül beszéljétek meg a helyszínnel, hogy ők is úgy időzíthessék a dolgaikat. Jó tisztázni előre, ha ilyesmi benne van a pakliban, legyen egy A és B terv.A mindent elsöprő megoldás:

Legyen nálatok esernyő, akkor tuti nem esik majd, hányszor vittünk mindenhová és nem kellett, ugye? A násznépet is megmosolyogtathatod pár vészhelyzet esetére bekészített (mondjuk esküvői logoval ellátott) esernyővel. Akár kabalának is elkészítem nektek szívesen.


Egy a lényeg:

NE csináld ki magad az esküvődre az időjárás előrejelzés miatt! Nincs megoldhatatlan probléma és örökké nem eshet! Hidd el nekem, a szélvihar sokkal rosszabb, láttam már kicövekelt sátrakat négy méter magasan repülni egy fesztivál előestéjén.

Nekem van egy tuti szeptemberi dátumom, 9 év alatt 2x esett, ebből egyszer nagyon. Ha szeptemberi esküvői dátumon töröd tehát a fejed, jó szívvel ajánlom szeptember utolsó előtti hétvégéjét!


Nyugalom. Ha esik ha fúj, csodálatos lesz minden perce.

4 megtekintés0 hozzászólás